İtalyan mutfağının büyük bir bölümünü peynir ve şarap oluşturur.Kahve ve özellikle de espresso ,İtalyan mutfağının en kıdemli üyelerindendir.
İtalyan yemekleri çok sayıda sebze,meyve,sos ve et yemeğini barındıran bir mutfaktır.İtalyanın kuzeyinde balık,patates,pirinç,mısır,domuz eti ve peynir çeşitleri en çok kullanılan malzemelerdir.Geleneksel orta İtalya mutfağında domates,at eti dışında her çeşit et,balık ve pecoroni* adı verilen bir tür peynir bolca kullanılır.Güney İtalya'da da taze veya sos olarak domates,biber,zeytin,zeytinyağı,sarımsak,ricotta*,patlıcan,ançüez*,sardalya,ton balıkları ve kapari *yüresel mutfağın temelini oluşturan malzemelerdir.
İtalyan mutfağının en çok bilinen ve sevilen yemeği ise çeşit çeşit makarnalardır.Şekillerine göre penne,maccheroni,spaghetti,linguine,fusilli ve lazanya, içlerine konan malzemeye göre ravioli ve tortellini olarak isimlendirilirler.
Makarna kuru veya taze olmak üzere iki şekilde üretilir.Yumurtasız yapılan kuru makarna gerekli şartlar sağlandığında iki yıla kadar dayanabilirken taze makarna buzdolabında en fazla birkaç gün dayanabilir.Makarna genellikle haşlanarak pişirilir.İtalyan makarnasının genel olarak 'al dante' denilen ısırmak için hafif sert kıvam anlamına gelen şekilde pişirilmesi beklenir.
Bkz:
*Pecoroni:Keçi sütünden üretilen orta-sert bir peynir türü.
*Ricotta:Tatlılarla ve yemek aralarında soslarla tüketilebilen yumuşak bir peynir türü.
*Ançüez:Hamsi,çaça,sardalya veya tirsi balıklarından yapılabilen ezme.
*Kapari:Gebreotu da denilen,yeşil salataları renklendirebilen oldukça faydalı bir bitki.
*Caoi:Merhaba/Güle güle(İtalyanca)
That's all.
Caoi!*
Stay with enjoyment.
googlec506c97e59395abc.html
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder